De bibliotheek heeft zichzelf heruitgevonden”. Dat concludeert de bibliotheekmonitor die minister Bussemaker van Onderwijs onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. De jarenlange ledenterugloop lijkt te zijn gestopt. Vooral jongeren studeren en “chillen” graag in de bibliotheek. En ja, dan wordt er ook wel eens een boek uitgeleend.

Voor het eerst zijn meer jongeren lid van de bibliotheek dan volwassenen. Meer dan 300 duizend jonge leden zijn er sinds 2005 bijgekomen. Bibliotheekbezoek wordt actief gestimuleerd, onder andere in samenwerking met scholen. Maar jongeren komen ook om te studeren en te gamen in de bibliotheek, bleek onlangs uit een artikel in De Volkskrant.

Een andere publiekstrekker is de groeiende digitale collectie. Nederland loopt in Europa voorop in het uitlenen van ebooks, zo stelt de bibliotheekmonitor. Maar ook verschaffen bibliotheken steeds meer educatieve programma’s. Veel bezoekers komen met hun e-reader, tablet of pc.

Daarnaast functioneert de bibliotheek steeds meer als een ontmoetingsplek en huiskamer. In 2015 werden zo’n 82 duizend evenementen georganiseerd in Nederlandse bibliotheken. Bezoekers komen voor lezingen, voorlees-sessies of exposities, en blijven vaak nog even hangen in de coffeecorner.

Tenslotte wordt de bibliotheek steeds vaker gebruikt als flexplek. En met de verwachte invoering van een landelijke bibliotheekpas, kunnen bibliotheken steeds meer flexibele bezoekers verwachten.

Om in te spelen op deze ontwikkeling hebben bibliotheken uiteraard betrouwbaar internet en flexibele oplaadpunten nodig. Maar denk ook aan flexibele audio-oplossingen voor luisterboeken. Bel gerust de adviseurs van Edupower voor een oplossing op maat.