“Wij raden leerlingen een laptop met een goede accu aan,” zei een ict-coordinator op school laatst tegen mij. Een goed advies hoor. Maar helaas is de wens nog steeds vader van de gedachte als het om accu’s gaat. Ondanks dure investeringen van de grootste technologiebedrijven, zijn batterijen wezenlijk weinig veranderd sinds de jaren negentig. Voor wie nog steeds wacht op een betere accu, dit staat ons te wachten.
De snelle vooruitgang die we tegenwoordig van computers verwachten, wordt gedicteerd door Moore’s Law. Elke achttien maanden verdubbelt de kracht van transistorchips. Hierdoor heeft een mobieltje van nu meer rekenkracht dan een computer van een paar jaar geleden. Maar in tien jaar tijd is de oplaadcapaciteit van een iPhone niet meer dan 22 procent gestegen. Als je een mobieltje langer kan gebruiken, is dat vooral omdat hij energiezuiniger is geworden.
Alle grote technologiebedrijven zoeken dus ijverig naar een nieuwe accu. Sony heeft onlangs met succes een prototype gemaakt van een solid-state accu in folievorm. Omdat zo’n accu alleen uit vaste stoffen bestaat in plaats van vloeistof, kan hij veel compacter worden gemaakt.
Hetzelfde geldt voor een lithium-zuurstof batterij, die een tien keer energiedichter kan zijn dan een gewone batterij. De Universiteit van Cambridge publiceerde vorig jaar onderzoeksresultaten in Science die één van de obstakels voor het gebruik van zo’n batterij oplossen. Maar voor commercieel gebruik is het risico op kortsluiting en zelfs explosie nog te groot.
Onder auto’s wordt de waterstofmotor nog gezien als een onwaarschijnlijke vervanger van de verbrandingsmotor. Maar zouden we onze telefoons in de toekomst met waterstof kunnen opladen? Volgens het Britse bedrijf Intelligent Energy wel. Het bedrijf beweert een week lang een iPhone hebben laten lopen op een wegwerp waterstofbatterij. Maar het kan nog jaren duren voordat ook deze batterij op de markt komt.
Ondanks dat er dus meerdere alternatieven voor de accu worden verkend, zijn we voorlopig aangewezen op de beperkte laadtijd van bestaande batterijen. En volgens de Consumentenbond zijn laptopaccu’s steeds minder gemakkelijk te wisselen. Slechts 42 procent van de gebruikers kan dat zelf nog doen. In de meeste gevallen moet het apparaat daarvoor terug worden gestuurd naar de fabrikant.
Totdat de batterij van Columbus is uitgevonden, hebben scholen dus baat bij flexibele stroompunten voor hun BYOD onderwijs. De verplaatsbare laptopzuil is een moderne, maar bewezen oplossing voor dit probleem.
Social Contact