Er komt een financieringsfonds van 100 miljoen euro voor het plaatsen van zonnepanelen op schooldaken.
Daartoe is overeenstemming bereikt tussen Stichting Schooldakrevolutie, de rijksoverheid en de BNG (voorheen Bank Nederlandse Gemeenten), meldt de NOS. (https://nos.nl/artikel/2258920-speciaal-fonds-voor-zonnepanelen-op-scholen.html)
Volgens de initiatiefnemers [https://schooldakrevolutie.nl/] kunnen lagere en middelbare scholen veel geld besparen op de energierekening met zonnepanelen. Maar schoolbesturen en gemeenten kunnen deze investeringen vaak niet opbrengen. Daarnaast missen ze vaak de benodigde expertise.
De aangekondigde samenwerking moet in beide behoeften voorzien. Scholen kunnen zonnepanelen aanschaffen met een lening die ze terugbetalen met de besparingen. Maar ook energiezuinige LED-verlichting behoort tot de mogelijkheden. Over 5 jaar zouden alle hiervoor geschikte scholen zonnepanelen op het dak moeten hebben.
Daarnaast gaan de investeringen gepaard met meer aandacht voor duurzaamheid in de klas. Zo leren kinderen wat duurzame energie is en wat dat betekent voor het milieu. Ook deze lessen moeten worden bekostigd met de verwachte besparingen.
Voordat zonnepanelen worden geplaatst, voert een installateur een schouw uit. Op locatie kijkt hij naar de oppervlakte en constructie van het dak, de omgeving, de meterkast en de bekabeling. Dit is daarom een goed moment om te kijken hoe de bekabeling nog verder kan worden verduurzaamd.
Een van de eenvoudigste manieren om de energievoorziening in het onderwijs duurzamer te maken, is de inzet van verplaatsbare laptopzuilen. Deze voorzien in de groeiende behoefte aan stopcontacten op wisselende werkplekken.
De laptopzuil is gemaakt van duurzaam aluminium en gaat een gebouw leven lang mee [https://www.edupower.nl/stroomoplossingen/over-ons/duurzaamheid/]. Dit is veiliger, mooier maar ook minder milieubelastend dan de vele plastic wegwerp stekkerblokken. Met twee verschillende varianten in voeding, is de laptopzuil ook geschikt voor monumentale panden. Deze kunnen meestal geen zonnepanelen plaatsen, maar zo toch investeren in duurzaamheid.
Wilt u meer weten over duurzame bekabelingsoplossingen? Neem contact met ons op voor documentatie of een adviesgesprek op locatie. Maak een afspraak
Social Contact